Sunday, March 17, 2013

Linux Dağıtımlarına Matlab Kurmak



Kuruluma başlamadan önce matlab2012a iso dosyasını aşağıdaki torrent linkinden indiriyoruz.
İndirdiğimiz iso dosyasını /home/kullanıcı-isminiz/Matlab dizinine çıkartıyoruz. Çıkarma işlemi bazı bilgisayarlarda 10 dakikayı bulabilir malum iso dosyası 5GB.. :)
Bu adımı hallettikten sonra kuruluma başlayabiliriz. Terminali açıp şu kodu giriyoruz:

sudo /home/kullanıcı-isminiz/Matlab/install

Bu adımdan sonra kurulum windowstaki gibidir. Yine de anlatayım. Karşımıza gelen pencerede "install without using internet" seçeneğini seçip next e tıklıyoruz. Daha sonraki pencerede lisans anlaşması kurallarını kabul etmek için "yes" seçeneğini seçip next e tıklıyoruz. Daha sonraki pencerede "I have the file installation key" seçeneğini seçip alt kısma şu lisans anahtarını yapıştırıyoruz:38699-60149-36808-21840-05491. Next e tıklıyoruz gelen pencerede "typical" seçeneği seçilidir onu değiştirmeden tekrar next e tıklıyoruz. Sonraki pencerede matlabi kurmak istediğiniz dosyanın yolu istenecektir. Size tavsiyem /MATLAB diye direk kökün altında bir dosyaya kurmanızdır. Buraya /MATLAB yazdıktan sonra next e tıklıyoruz gelen pencerede "yes" seçeneğine tıklıyoruz. Ve daha sonra install seçeneğine tıklayıp kurulumun tamamlanmasını bekliyoruz. Kurulum tamamlandıktan sonra sırasıyla next e ve finish e tıklayıp bitiriyoruz. Aslında daha bitmedi yapıcalacak birşey daha var. Terminale şu kodları giriyoruz:

sudo sh /MATLAB/bin/matlab

Gelen pencerede "activate manually without the internet" seçeneğini seçip next diyoruz. Sonra gelen pencerede ilk boşluğa lisans dosyamızın yolunu giriyoruz. Lisans dosyamızı çıkarttığınız iso dosyasında n bulabilirsiniz crack dosyasının içinde "lic_standalone.dat" ismindeki dosyadır. Buraya dosya yolunu girdikten sonra sırasıyla next e ve finish e tıklıyoruz.
Matlab i açmak için /MATLAB/bin/matlab scriptini çalıştırmanız gerekir. Her defasında bu dosyaya girmek için matlab-bin vs. yapmak istemiyorum diyorsanız bu scripte bir link oluşturmanız gerekir.
Diyelim ki bu linki masaüstüne oluşturmak istiyorsunuz o zaman terminali açıp şu kodları girin:


cd /home/kullanıcı-isminiz/Desktop
ln -s /MATLAB/bin/matlab matlab 

Ve linkiniz hazır artık masaüstünüzdeki matlab dosyasına iki kez tıklayarak matlabi açabilirsiniz iyi günlerde kullanın... :)






1 comment: